Recorduri in arta sau in kitsch?

Cu ocazia FIAC (Foire Internationale d”Art Contemporain) desfasurata la Paris, presa franceza a realizat un clasament al primilor 10 cel mai bine cotati artisti ai momentului nascuti dupa 1945. Nu este un clasament ca oricare altul, ci unul care oglindeste situatia mondiala reflectata in arta.

Cu ocazia FIAC (Foire Internationale d‘Art Contemporain) desfasurata la Paris, presa franceza a realizat un clasament al primilor 10 cel mai bine cotati artisti ai momentului nascuti dupa 1945. Nu este un clasament ca oricare altul, ci unul care oglindeste situatia mondiala reflectata in arta.

de Thea Alexandru

 
Adica atunci cand glamourul cu marketingul isi dau intalnire pe fondul globalizarii, preturile ating cote de-a drepxul nebunesti. Si asta nu pentru ca ar fi vorba intotdeauna despre arta, ci pentru ca intrarea „needucatilor” in elitele financiare a dus la kitschizarea artei si transformarea kitschului in etalon al puterii financiare.
 

——

 
Altfel spus, o masa de imbogatiti peste noapxe, fara carte si fara cultura, a inceput sa investeasca in lucrari de mana a doua si doar preturile cu care au fost vandute reprezinta singurul argument al valorii, nicidecum valoarea intrinseca a acestora. Asadar, avem de-a face cu un top al celor mai bine vanduti artisti de kitsch, printre care se strecoara si valori reale.
 
1 Jeff Koons, nascut in 1955, traieste la New York, pretul record de vanzare al unei lucrari este de 14,5 milioane euro, artistul fiind purtatorul unor multiple „obsesii sexuale”.
 
Damien Hirst
2 Damien Hirst, nascut in 1965, locuieste la Londra, pret record 12,7 milioane euro, cel care in sepxembrie anul curent a aruncat in aer vanzarile Sotheby’s, obtinand din lucrarile sale 140 milioane euro.
 
3 Jean Michel Basquiat, nascut in 1960, mort in 1988, pret record 9,6 milioane euro.
 
 
4 Takashi Murakami, nascut in 1962, traieste la Tokio si New York, pret record 8,7 milioane euro, este cel care primeste eticheta de „arta ca produs de lux”.
 
5 Peter Doig, nascut in 1955, traieste in Trinidad, pret record 7,7 milioane euro. Considerat doar un pictor excelent, se pare ca pretul excesiv al lucrarii sale nu a fost altceva decat rezultatul unei lupxe acerbe a doi super-colectionari.
6 Cai Guo-Qiang, nascut in 1957, traieste la New York, pret record 5,7 milioane euro, „recordmanul artei chineze”.
 
7 Zeng Fanzhi, nascut in 1964, traieste la Beijing, pret record 5,4 milioane euro, „protejatul lui Saatchi”.
 
8 Richard Prince, nascut in 1949, traieste la New York, pret record 4,7 milioane euro, un fost star in anii ’80, care din 2004 s-a reintors in forta pe piata artei.
 
9 Liu Xiaodong, nascut in 1963, traieste la Beijing, pret record 4,6 milioane euro, pictorul „realismului chinez contemporan”.
 
10 Yue Minjun, nascut in 1962, traieste la Beijing, pret record 3,9 milioane euro, cel care picteaza „personaje care zambesc tot timpul”.